Maak kennis met Ankie…

…of hoe een gehaakte aap mij helpt minder hard te werken

Haken is mijn hobby. Een hobby die ik in de eerste lockdown vol enthousiasme heb opgepakt.

Ik begon met het haken van knuffels. De eerste was aap Ankie. Ik kon toen nog niet bedenken dat Ankie inmiddels een uitstekende reminder is om minder hard te werken tijdens coachgesprekken.

Helpen helpt niet altijd

Hoe dat zit? Coaches zijn van nature helpers. Ik ook. We willen graag dat de mensen die we coachen beter in hun vel komen te zitten, dat ze blijer worden van het werk dat ze doen en tijd overhouden om naast het werk andere leuke dingen te doen. Liefst zo snel mogelijk.

Helaas, zo werkt dat niet altijd. Coaching kost tijd. Om je bewust te worden van wat er speelt. Na te denken over hoe het anders kan of moet. Om nieuw gedrag uit te proberen en te ontdekken wat werkt. Als coach luister ik, stel ik vragen en samen verkennen we oplossingsrichtingen.

Kwaliteiten als gereedschap

Af en toe trap ik bijna in de valkuil om advies te geven. Omdat ik denk dat ik weet hoe het anders kan of moet. Maar dat is niet aan mij. Degene die ik coach is en blijft de eigenaar van zijn eigen probleem. Ik ben ik er ook van overtuigd dat iedereen één of meer kwaliteiten in huis heeft om zijn eigen problemen op te lossen. Dat vertrouwen geef ik de ander mee.

Niet mijn aap

Ik hoef die aap dus helemaal niet op mijn schouder te nemen. Dat geeft ruimte. Om echt te luisteren, met oprechte aandacht voor de ander. Zonder oordeel, zonder mijn eigen mening te ventileren, zonder aannames te doen. Ik zie elke dag hoeveel dat doet met de mensen die ik coach. Dat ze door hun verhaal te doen zelf de oplossing bedenken. Of de eerste stap zetten. Mooi om te zien.

En Ankie? Die herinnert mij er telkens aan wanneer ik weer eens te hard aan het werk ben.

© Derks & De Vries, leiderschaps- en teamcoaching in zorg en techniek
Monique: 06-41552708 & Diane: 06-81696665