Kartrekker of remmende factor - Derks en de Vries

Kartrekker of remmende factor?

Hans is verpleegkundige in een verpleeghuis. Hij heeft zijn opleiding net succesvol afgerond. Hij is jong, gedreven en zit vol goede ideeën. Hij wil de zorg naar een hoger plan tillen. Hij start vol enthousiasme met zijn nieuwe baan. Toch loopt het niet zoals gehoopt. Wat is er aan de hand?

Hoge verwachtingen

We spreken zijn teamleider, Marieke. Ze vertelt hoe blij ze is met een proactieve collega erbij in haar team. Dat zorgt toch voor een andere dynamiek. Ook de collega’s zijn blij met deze frisse wind. Ze hebben hoge verwachtingen. Maar nu Hans een paar maanden in dienst is, ziet Marieke dat alles niet loopt zoals verwacht. Hans lijkt veranderd: hij is zijn oorspronkelijke enthousiasme kwijt. Hij neemt steeds minder initiatief.

Impasse

Marieke vraagt zich af wat ze moet doen. We gaan in gesprek met het team. Het blijkt dat Hans in eerste instantie enthousiast is over zijn rol als kartrekker. Maar op den duur is van een gedeelde verantwoordelijkheid als team geen sprake meer. De teamleden kijken naar Hans wanneer er iets moet gebeuren. Hans voelt zich alleen staan, niet gesteund door zijn collega’s. Hij heeft het gevoel dat iedereen naar hem kijkt wanneer er iets geregeld moet worden. Hij verwijt zijn collega’s dat ze alleen doen wat hen voor de voeten valt. Er is verder niemand die enig initiatief neemt.

Patroon doorbreken

In plaats van dat Hans de kar trekt en collega’s meeneemt in zijn enthousiasme gebeurt juist het tegenovergestelde. Sommige teamleden voelen zich overweldigd door Hans zijn energie en zijn schijnbaar tomeloze enthousiasme. Ze hebben het idee dat ze hem niet bij kunnen benen. Ze doen alleen het hoognodige. Alleen al door zo met elkaar in gesprek te gaan, krijgen teamleden meer begrip voor elkaar. Dat is de basis om verwachtingen over en weer uit te spreken.

Leidt jij ook in een team dat het lastig vindt om samen de verantwoordelijkheid te dragen? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen hoe we dit patroon kunnen doorbreken.

 

© Derks & De Vries, leiderschaps- en teamcoaching in zorg en techniek
Monique: 06-41552708 & Diane: 06-81696665